Nieuwe centrum Leidsche Rijn opent in mei

LEIDSCHE RIJN – Het is nog niet lang geleden dat de bouw van het centrum startte, maar nu is het alweer bijna zover: in mei wordt het centrum van Leidsche Rijn officieel geopend. Commercieel Directeur Hendriks van a.s.r., die vanaf het begin bij de bouw betrokken is, vertelt over de ontwikkeling van het centrum.

“Een mix aan food & non-food concepten”, “Winkelen zoals jij het wilt”, en “Goed bereikbaar met de auto, de fiets & OV” zijn voorbeelden van richtlijnen die verzekeringsmaatschappij a.s.r. voor het centrum aanhoudt. En dat is ook terug te zien in het centrum: als je om je heen kijkt zie je in één oogopslag grote en bekende ketens, kleine lokale winkeltjes en een groot aanbod aan horeca. Zowel grote spelers als Starbucks, maar ook lokale ondernemingen waaronder Stomerij Kwiek-Klien, hebben hun plekje in Leidsche Rijn weten te vinden. Met veel succes: het is druk in het bruisende centrum. Ouderen schuifelen door de winkelstraten, terwijl de jongeren massaal naar bekende ketens trekken. Op een terrasje kan bewoner Rudie de menigte goed bekijken. “Dit is mijn favoriete plek hier, het is heerlijk sfeervol en je hebt goed zicht op alle voorbijkomende mensen.”

Rogier+Hendriks
Foto: Vastgoedjournaal

Maar waarom is ervoor gekozen om een compleet nieuw centrum uit de grond te trekken, zo dichtbij Utrecht? Zorgt dat niet juist voor leegloop in het stadshart van Utrecht? Volgens commercieel directeur Rogier Hendriks van a.s.r. hoeven we daar niet bang voor te zijn. “Je moet je voorstellen, het is nog geen twintig jaar geleden dat Leidsche Rijn nog compleet uit weiland bestond. De laatste jaren is er een stad met de omvang van Leeuwarden uit de grond gestampt, daar hoort nou eenmaal een winkelcentrum bij.” 

En Leidsche Rijn doet het goed. Waar er nu 83.000 inwoners zijn, zullen dat er over slechts enkele jaren meer dan 100.000 zijn, stelt Hendriks. “Het is een demografische trend: mensen willen steeds dichter bij steden wonen, met name in de Randstad. Leidsche Rijn is zó gevestigd, dat je binnen een uur in elke grote stad van Nederland kunt zijn.” En dat is handig, want dat speelt in op de vraag van de consument. In Leidsche Rijn wonen veel jonge gezinnen, waarvan beide ouders werken en dus ook op andere plekken of in andere steden moeten zijn. “Doordat veel gezinnen in Leidsche Rijn een dubbel inkomen hebben, hebben ze ook een dubbel bestedingsbedrag. En dat is nou júist waarom winkels in Leidsche Rijn een grote overlevingskans hebben.”

Naast de vele winkels en het bruisende centrum van Leidsche Rijn, laat de wijk een rustige kant zien. Overal om je heen zie je gloednieuwe wijken, waarbij de ruimte voor het verkeer en de ruimte voor kinderen de boventoon voeren. Bushaltes, speeltuinen, het hele plaatje is compleet. Volgens Hendriks is dat niet voor niks. “We hebben erg goed gekeken naar wat de consument wil. Er kwam naar voren, dat bereikbaarheid echt een pré is. Leidsche Rijn heeft een enorme parkeergarage, een eigen trein- en busstation, ruime fietspaden… Het is uniek.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s