Love Is a Mix Tape – Rob Sheffield

Al speurende op het internet naar enkele boeken waar ik mijn neus deze zomer in wil verstoppen, kom ik Love Is a Mix Tape geschreven door Rolling Stone-editor Rob Sheffield tegen. ‘Life and loss, one song at a time’ staat in witte letters op de kaft geschreven. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Zonder verder te lezen, druk ik op de blauwe bestelknop en enkele dagen later ligt het gloednieuwe boek op mijn deurmat op me te wachten.

In één zucht lees ik het boek helemaal uit. Ergens halverwege schrik ik op, gevolgd door een kort moment van besef; ik was compleet verzonken in Rob zijn eigenzinnige gedachten, grappige opmerkingen en boeiende beschrijvingen.

Love Is a Mix Tape is soms eng persoonlijk, geschreven alsof je de hele tijd aan Sheffield vastgeplakt zit en alles eersterangs mag meemaken. Rob neemt je aan de hand door vele herinneringen die samen een stempel drukken op een periode uit zijn leven – die waarin hij zijn vrouw ontmoette, met haar trouwde en haar na slechts vijf jaar aan een plotse dood verloor. Bij elke herinnering hoort een door hem zelf (óf zijn omgeving) samengestelde mix tape uit die tijd. Muziek en herinneringen zijn nou eenmaal onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Al lezende word je verliefd op Renée, Sheffield zijn vrouw. Elk zorgvuldig door Rob gekozen woord bevat een enorme lading aan liefde, bewondering en realiteit waarmee Renée en de liefde tussen de twee beschreven worden. Het boek heeft de effecten die muziek ook heeft – het doet een lach op je gezicht verschijnen, verbaast, is troostend, haalt je hartslag omhoog, maakt verdrietig, geeft betekenis en inspireert je om wat van je dag te maken – of zelfs gewoon een keer genoegen te nemen met het ‘verdoen van tijd’. Love Is a Mix Tape stelt gerust. Sheffield deelt enkele lessen die hij van de liefde en het leven leerde door een creatief en inspirerend woordenspel neer te zetten dat simpelweg boeit en klopt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is afterlightimage-2.jpg

Eén van mijn favoriete passages in het boek is die waarin Sheffield vertelt over het verschil tussen mix tapes en MP3’s. Naar zijn mening vegen mix tapes de vloer aan met MP3’s als het aankomt op romantiek.

“This has nothing to do with superstition, or nostalgia. MP3s buzz straight to your brain. That’s part of what I love about them. But the rhythm of the mix tape is the rhythm of romance, the analog hum of a physical connection between two sloppy, human bodies.”

– Rob Sheffield, Love Is a Mix Tape

De titel van het boek draagt de conclusie die Sheffield trekt uit de vraag waar iedereen het antwoord op wil weten. Wat is liefde? Na het lezen van dit boek kan ik het enkel met hem eens zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s