Today’s TEDx Talk: How to be happy every day

Zo nu en dan heb ik even een zetje in mijn rug nodig. Of dat nou een stukje motivatie is om ergens aan te beginnen, een beetje moed om door te zetten als negativiteit een stempel op mijn dagen achterlaat of als ik me simpelweg wil laten inspireren. Een tijdje geleden ontdekte ik mijn ‘duwtje in de rug’: het kijken van een inspirerende TED Talk. TED talks prikkelen me vaak om te bereiken wat ik wil bereiken, of veranderen nét even mijn kijk op dingen die me dwarszitten en bezighouden.

Omdat er ontzettend veel inspirerende, informatieve, prikkelende en mooie TED talks bestaan, lijkt het me leuk om er zo nu en dan een te delen die me flink aan het denken heeft gezet. Zo is ‘How to be happy every day: It will change the world’ er daar een van. In deze TEDx talk vertelt Jacqueline Way hoe zij samen met haar zoontje van drie, op relatief simpele wijze ontdekte hoe je geluk vindt – dag in, dag uit.

Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik me best druk bezighoud met het zoeken naar geluk. Vooral in periodes waarin ‘mijn geluk’ niet zo vanzelfsprekend is als dat het voorheen misschien wel was. Ik probeer mezelf er op dat soort momenten bewust van te maken dat geluk niet het einddoel en de complete focus zouden moeten zijn, maar misschien juist de weg er naartoe. Jacqueline leerde me in een TEDx talk van ongeveer een kwartier, dat geluk iets is wat je creëert door te geven. En ondanks dat bij het horen hiervan enkele gedachtes in de richting van ‘cheesy’, ‘oké en hoe bereik je dat dan’ en ‘dat klinkt als flink veel moeite’, mijn hoofd binnenkropen, won mijn nieuwsgierigheid.

Om helemaal goed te begrijpen waar ik het over heb, is het misschien handig om eerst zelf even naar Jacqueline haar verhaal te luisteren. Het komt erop neer dat ze samen met haar zoontje van 3, een zelfbedachte challenge genaamd ‘365give Challenge’ aanging. Dit houdt in dat ze samen een jaar lang elke dag iets gaven; aan een persoon, aan een dier of aan de wereld. Zoals Jacqueline het zelf al zei, klinkt dit iets té ambitieus. Daarom is het belangrijk om het klein te houden: één gave, per dag. Makkelijk en dichtbij huis.

Na het kijken van Jacqueline haar TED talk, nam ik een kijkje op de site die ze opstartte voor deze challenge. Om mensen een beetje een idee te geven van wat deze kleine ‘gifts’ dan zouden kunnen voorstellen, is er een pagina op de site waar iedereen die heeft deelgenomen zijn of haar eigen ideeën kan opschrijven. En inderdaad, zo heel onbereikbaar is het niet om hier aan deel te nemen. Het geven kan al beginnen bij de kleinste gebaren: het openhouden van de deur voor iemand, complimenten geven, kort douchen om water te besparen, een persoon een lift geven, dekentjes doneren aan een lokaal asiel, geld doneren aan een goed doel, een familielid helpen een kamer te schilderen… Het kan zo groot of klein zijn als je zelf wil.

Leidsche Rijn Dodenherdenking 4 mei 2018
Een meisje deelt bloemetjes uit aan onbekenden tijdens de Dodenherdenking

Een gedachte die binnenkroop bij het zien van deze giving-ideas, was dat sommige van deze ideeën, dingen zijn die je over het algemeen al wel dagelijks doet. Misschien is het dus deels ook een stukje bewustwording: het doelgericht bezig zijn met het geven zorgt voor een gelukkig gevoel en het tegengaan van stress. Dus maak voor jezelf eens een lijstje met dingen die jij wel zou willen geven, om anderen een glimlach te bezorgen of de wereld een klein stukje beter te maken. Probeer elke dag iets te geven, houd het klein, doe het met anderen of juist in je eentje en wees je bewust van de gebeurtenis.

Door te geven, geef je op zijn beurt ook jezelf een stukje geluk.

One thought on “Today’s TEDx Talk: How to be happy every day

  1. Thank you Karen for sharing our story. I love reading your perspective and understanding of our story. Thank you for taking the time to watch and share. It’s the ripples that are created to inspire other to give that will make a world of difference. So much gratitude.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s