Taking fitness to the next level

Had het me drie maanden eerder gevraagd en ik had absoluut niet geweten wat Les Mills in hemelsnaam zou betekenen. Maar nu, drie maandjes verder, ga ik er een artikeltje over schrijven. Want ik hoorde ervan, werd enthousiast, begon eraan, en ben alleen maar enthousiaster geworden.

Ongeveer drie maanden geleden schreef ik me in bij Ketelaar Sport, een sportschool bij mij in de buurt. Nadat ik met turnen was gestopt miste ik het sporten enorm, en ik wilde graag fit zijn en blijven. Bij de intake kreeg ik een aantal brochures mee, en daar zat er eentje van Les Mills tussen aangezien mijn sportschool dit aanbiedt. Ik probeerde een aantal groepslessen uit, en aangezien ik groot fan ben geworden leek het me leuk om dit met jullie te delen!

Wat is Les Mills

Laat ik eerst maar eens beginnen met uitleggen wat Les Mills eigenlijk is, voor de mensen die dit (nog) niet weten. Les Mills is eigenlijk simpel gezegd een fitnessconcept. Het wordt dan ook wel ‘Body Training Systems’ genoemd. De leus van Les Mills is – Taking fitness to next level -. Toen ik de site en brochures goed bestudeerd had, trok ik de conclusie dat het allemaal wel erg veelbelovend, en zelfs een klein tikkeltje onrealistisch klonk. Wat ik veel terug zag komen waren de woorden ‘snel super fit’, ‘laat je sterk en vol zelfvertrouwen voelen,’ ‘je kernspieren worden strakker en sterker’ en ga zo maar door. Ik las verder en ontdekte dat Les Mills eigenlijk bestaat uit een aantal verschillende programma’s, waaronder Bodypump, Bodyvive, Bodyattack, Bodybalance etc. Als je hier niet bekend mee bent, dan zal het je niet veel zeggen – dat had ik ook. Zonder verdere verhalen er omheen: Les Mills is dus eigenlijk een fitnessconcept dat bestaat uit verschillende programma’s, oftewel groepslessen waarin je onder leiding van een instructeur aan de slag gaat met bijvoorbeeld je conditie, spierkracht, houding, techniek en wendbaarheid. Elk programma blijft drie maanden hetzelfde. Om de drie maanden veranderen de lessen dus. Dan komen er nieuwe choreografieën en oefeningen op nieuwe muziek. In die drie maanden krijgen je spieren de tijd om aan de oefeningen te wennen en om steeds voor een stapje verder te gaan. Je wordt hier dan ook zeker voor uitgedaagd. Zijn die drie maanden voorbij, dan veranderen de groepslessen dus weer en zo gaat het door. Er was echter een manier om erachter te komen hoe die programma’s echt in elkaar steken, en dat was gewoon door de lessen mee te draaien.

Mijn ervaring met Les Mills

Ik heb me dus bij mijn sportschool ingeschreven, en ging aan de slag. Ik merkte al snel dat ik mezelf niet urenlang kon vermaken in de fitnessruimte en aangezien ik nog steeds nieuwsgierig was naar de groepslessen, besloot ik om er eens een aantal bij te wonen. Ik heb nog niet alle programma’s van Les Mills uitgeprobeerd, omdat ik eigenlijk al veel te snel enthousiast werd over de programma’s die ik wél uitprobeerde.

shbam.jpg.rotator

SH’BAM

Ik begon met SH’BAM. Een SH’BAM les is een dansles die bestaat uit 12 nummers, met dus ook 12 verschillende choreografieën. Ik ben zelf echt verschrikkelijk in dansen – ondanks dat ik het wel heel erg leuk vind- dus ik was wel benieuwd waar dit me zou brengen. De les duurde 45 minuten. Het was volle bak in de zaal, er deden veel mensen aan mee. Wat mij meteen al opviel toen ik de zaal binnen liep; er liep van alles rond. Jong oud, springlevend, iets beperkter in bewegingen, etcetera etcetera. We  begonnen met een kleine warming-up en toen kon het echte werk beginnen. De energie spatte er vanaf. De instructrice was hartstikke motiverend en zorgde voor uitdaging. Ik, als niet-danser, kon de choreografie goed volgen. Er waren opties voor meer uitdaging, of juist een stapje minder. Dit maakte de les toegankelijk voor iedereen. Wat de les ook toegankelijk maakte, was de muziek. Er was afwisseling tussen de nieuwste nummers, en de ‘golden oldies’. Hartstikke leuk! En nog een pluspuntje: we waren echt gedurende de drie kwartier, constant in beweging. Goede eerste ervaring met Les Mills. Tijd om een stapje verder te gaan.

bodypump.jpg.rotator

BODYPUMP

Nadat de SH’BAM al enige enthousiasme bij me had opgewekt, was ik klaar voor de tweede uitdaging. Ik stuiterde haast de ruimte binnen, klaar voor de BODYBUMP. Ik had me al enigszins ingelezen en wist al dat deze groepsles van Les Mills een uur zou duren. Deze wordt ook aangeboden als les van een halfuur. De instructrices vroegen aan me of ik al wist wat we zo ongeveer zouden gaan doen, waarop wat uitleg en motivatie volgde. Ik merkte al snel genoeg dat de BODYPUMP voor mij echter een heel stuk zwaarder was dan de SH’BAM. We gingen met gewichten aan de slag, spierkracht dus! Wat ik wel weer terug zag komen; weer was en zowel jong en oud aanwezig. Je kon je eigen niveau bepalen, hoe ver wil JIJ gaan. Je werd gemotiveerd om door te gaan en zo af en toe meer gewicht te gebruiken, maar niet gepusht. Je moest niks, dat werd me heel snel duidelijk. Het is jouw kunnen, jouw uitdaging. Dat zorgde echt voor een hele fijne sfeer. Volgens mij is er in de hele les geen een spier geweest die niet aan de beurt kwam, dat was ook te merken tijdens de dagen die volgden… Maar wat een heerlijke les!

les-mills-grit-strength-class-venice-beach

GRIT STRENGTH

In de sportschool zelf lopen ook altijd instructeurs rond, die je een beetje in de gaten houden. Na een week of twee vroeg een van de instructeurs of het niet een idee zou zijn om mee te doen aan de GRIT. Ik had hier al enkele verhalen over opgepikt, zo zou de GRIT echt wel zwaar zijn. Dat vond ik wel ergens een beetje een eng idee. De GRIT is een HIIT-workout, oftewel: een High Intensity Interval Training. Dit zijn korte maar effectieve trainingen. Ik hoorde dat de groepsles een halfuur zou duren, en na een praatje met de instructeur ging ik vol goede moed de uitdaging aan. Ook deze keer gingen we weer met gewichten aan de slag. Je hebt verschillende GRIT programma’s. Strength, Plyo en Cardio. Zoals de naam het al zegt: bij GRIT strength ga je aan de slag met je spierkracht, bij GRIT Cardio ga je aan de slag met cardio, snelle calorieverbranding, en bij de GRIT Plyo ga je aan de slag met snelle sprongoefeningen – vooral de kracht vanuit je benen. In mijn sportschool bieden ze de GRIT Strength aan. Het halfuurtje was flink zweten, doorzetten en vooral gaan. Ik was op slag verliefd, haha! Goede instructies, veel motivatie, leuke muziek die lekker hard stond. Knallen! Na een halfuurtje flink zwoegen was ik kapot, maar absoluut voldaan. Nu volg ik deze les als het me uitkomt twee keer per week, en elke keer stuiter ik de sportschool weer uit. Ik krijg er ontzettend veel energie van en ik zie ook echt resultaat terug.

Les-Mills-Combat-Program

BODYCOMBAT

De body-combat is een krachtige cardio workout. Hierbij komen verschillende vechtkunsten aan bod, die je echter niet daadwerkelijk uitvoert met een tegenstander, maar die in een choreografie zijn verwerkt. Ik zag het nog niet helemaal voor me, en die nieuwsgierigheid heeft het uiteindelijk van me gewonnen. Ook bij de BODYCOMBAT waren weer veel mensen aanwezig, de gemiddelde leeftijd lag wel heel iets hoger dan die bij de GRIT. Ook bij deze groepsles gold weer dat we geen moment stil stonden. We waren constant in beweging, vooral de armen werden aan het werk gezet. Dat merkte ik 2 dagen na mijn bezoekje aan de sportschool nog. Fijn, dan was het in ieder geval effectief haha! Ik ontdekte wel dat de BODYCOMBAT niet helemaal mijn straatje is. Ik denk niet dat het iets is wat ik snel nog eens zal doen, puur omdat de bewegingen en de muziek me niet helemaal lagen. Maar het was absoluut het proberen waard, en ook hierbij zag ik de motivatie, de uitdaging en de toegankelijkheid terugkomen. Dat zijn zeker grote pluspunten als je het aan mij vraagt!

Eventjes in het kort

Kortom: ik ben dolenthousiast over Les Mills. Ik ben er oprecht van overtuigd dat er echt voor iedereen wat tussen zit, en ik heb nu pas 4 verschillende programma’s gevolgd. Ik heb wel gezien dat er ook veel minder ‘heftige’ groepslessen tussen zitten. Zo ben ik heel benieuwd naar BODYBALANCE, een les waarbij yoga, tai chi en pilates naar voren komen, onder begeleiding van rustige muziek en een kalme sfeer. Dat is wel eventjes iets ander dan de GRIT! Daarnaast zijn de lessen gewoon toegankelijk voor iedereen, je kunt je eigen niveau bepalen maar wordt ondertussen wel gemotiveerd, de sfeer bij de lessen is goed, de instructeurs zijn goed opgeleid en ik zie na deze 2/3 maanden echt al wel resultaat – in zowel mijn energie als mijn lichaam. Als je het aan mij vraagt is Les Mills dus echt top! Wil je nou meer informatie, kijk dan vooral eventjes op deze site, daar is alles over Les Mills en over de verschillende programma’s te vinden. De lessen staan er goed omschreven, er zijn filmpjes te vinden, de voordelen en theorieën achter de programma’s staan erop en je kunt ook precies zien welke sportscholen de Les Mills programma’s aanbieden!

Foto’s: LesMills

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s