Help, een (nieuwe) studie kiezen?!

Aangezien er vast heel veel jongens en meiden zijn die nu in hetzelfde traject zitten, als waar ik me nu in bevind; mijn tips voor het kiezen van een (nieuwe) studie.

Ik was een van die geluksvogels. Ik riep vanaf kinds af aan al door de klas heen, dat ik later voor de klas wilde staan, en les wilde geven. Jonge kinderen leren om rekensommetjes op te lossen, natuur en aardrijkskunde geven aan de kinderen uit groep 6 of groep 7, de eerste Engelse woorden aanleren; ik vond het allemaal prachtig. En nog steeds. Ik wist al precies dat ik dat wilde, en ik ben het dus ook gaan doen. Alle beroepenmarkten, open dagen en meeloopdagen waaraan ik deelnam als Havo scholier: ik wist het allemaal al lang. Ik had mijn pad al uitgestippeld, want ik ging lesgeven, ik werd lerares. Er waren veel mensen die me vertelden dat ze niet wisten wat ze toch in godsnaam als opleiding wilden doen: ik herkende dat niet. Dus, ging ik dit jaar als eerstejaars Pabo-studente aan de slag.

Onderhand ben ik al weer 5 maandjes studente aan de Pabo. Maar halverwege deze 5 maanden, maakte die grote enthousiasme plaats voor een ander gevoel; lichte twijfel. Ik wist niet zo wat ik hiermee aan moest. Ik twijfelde ineens. Huh, dit was echt datgene wat ik vanaf jongs af aan al wilde, toch? Ik liet het gevoel even met rust en wilde het de tijd geven: misschien was dit weer eens een van die bevliegingen, die je ook wel eens hebt als je met een bankpas met daarop ‘net-gestorte ‘maandloon, de winkelstraat in loopt (loopt altijd slecht af, who’s with me?). Maar ondanks dat ik het maar eventjes afwachtte – de twijfels werden niet minder, maar werden juist sterker. Ik snapte er niks van. Ik ging erover in gesprek met verschillende mensen, in de hoop dat die mij verder konden helpen. Maar uiteindelijk hakte ik de knoop door: ik wilde het jaar afmaken, en dan vervolgens beginnen aan een nieuwe studie. Een nieuwe studie? Maar.. Welke dan??

En daar begon het – mijn zoektocht naar een nieuwe studie. Hoe ik dat aanpakte? Ik begon met flink veel research doen. Mijn vader had me al eerder verteld dat hij journalistiek en toerisme wel wat voor mij vond. Journalistiek wekte wel nieuwsgierigheid op. Wat zou die opleiding eigenlijk inhouden? Maar voordat ik me weer ergens in ging storten, wilde ik eerst flink oriënteren. Wat zijn er allemaal voor een opleidingen, waar wil ik meer van weten en wat lijkt me echt drie keer niks. Dus stap 1; oriënteer. Pak je laptop erbij, zorg voor een grote kop thee, google naar een lijst met alle opleidingen en ga eens bekijken wat wel en niet je nieuwsgierigheid opwekt. Tijd voor stap 2; selecteren. Voor mij werd al snel duidelijk wat ik absoluut niet wilde doen, dus dat kon ik eigenlijk meteen al van mijn lijstje afstrepen. Schrijf de dingen op, waar je meer van zou willen weten. Dit hoeven niet meteen de opleidingen te zijn waar je ook meteen enorm enthousiast van wordt en en wat je tot je 88e wil blijven doen; gewoon de dingen waar je simpelweg wel meer van zou willen weten.

Nu je toch nog achter je laptop zit, kun je meteen door naar stap 3; maak een studiekeuzetest. Waarom ik dit als stap 3 heb gekozen, en niet als stap 1? Omdat ik het belangrijk vond om eerst te kijken naar wat mij zelf aansprak, zodat ik niet zomaar blindelings op de uitkomsten van een of andere test af ging. De studiekeuzetest zou ik dan ook niet als leidraad nemen, ik heb het altijd meer gezien als een soort bevestiging. Zo ben ik ook te werk gegaan. De studiekeuzetest steekt eigenlijk best simpel in elkaar. Je krijgt constant 2 beroepen voor je, en vervolgens ga je kiezen naar welke van die 2 je gevoel uitgaat. Aan de hand daarvan krijg je uiteindelijk een lijst met beroepen die volgens die test het meest bij jou zouden passen. Daar kan een stukje bevestiging inzitten, als je je bijvoorbeeld afvraagt of een bepaald beroep wel bij je past.

Stap 4: het bezoeken van  minstens twee open dagen. Als je een klein beetje een beeld hebt van wat je wil, of zelfs nog helemaal niet; open dagen spelen een belangrijke rol bij het kiezen van je toekomstige opleiding en school. Ik ben afgelopen drie weken naar twee open dagen geweest. Eerst ging ik naar de HAN, met als doel om me te oriënteren. Ik had een aantal beroepen waar ik meer van wilde weten (zie stap 1) en daar ging ik mee aan de slag. Ik volgde een aantal voorlichtingen, en vervolgens ging in gesprek met studenten en docenten. Deze stap is ook erg belangrijk. Als je in gesprek gaat met studenten en docenten, krijg je het allerbeste beeld van de opleiding. Zij kunnen je alles vertellen over wat de opleiding inhoudt, wat je gaat doen en wat je vervolgens met deze opleiding kunt. Daarnaast is dit hét moment om vragen te stellen. Vandaag bezocht ik een tweede open dag. Ik besloot om dit keer echt specifiek één opleiding te kiezen en daar allemaal informatie over te verzamelen – aangezien ik er 99% van overtuigd was dat ik hieraan wilde beginnen. Ik had echter nog een klein stukje bevestiging nodig, en daarvoor moest ik eerst voorlichtingen volgen, in gesprek gaan met studenten en docenten, en informatie verzamelen.

En nu ben ik op het punt dat ik deze 5 stappen uitgevoerd heb. Ik ben dan nu ook helemaal zeker van de studie die ik ga kiezen. Volgend jaar wil ik – als ik word toegelaten- beginnen aan de studie Journalistiek. En ik ben ooooontzettend enthousiast!

  1. Oriënteren
  2. Selecteren
  3. Studiekeuzetest
  4. Open dagen bezoeken
  5. In gesprek gaan met studenten en docenten
  6. * Begeleiding vragen van je huidige school en van je ouders
  7. Neem de tijd

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je dit hele traject hebt doorlopen, maar nog steeds niet weet wat je nou wil doen. Denk goed na wat je leuk vind om te doen, want uiteindelijk kies je een studie eigenlijk op de basis daarvan. Bezoek echt zoveel mogelijk open dagen, want eerste indrukken zoals deze dagen, die zullen uiteindelijk echt meetellen in je keuze. Als je je ergens absoluut niet op je gemak voelt, ga je daar waarschijnlijk niet 4 jaar een studie volgen. Praat met mensen, vraag je ouders wat zij denken, zoek begeleiding vanuit je school. Of je nou op de middelbare school zit of in je eerste studiejaar; je school wil je vast en zeker helpen met de keuze die je gaat maken. Maak daar ook gebruik van, vraag om meningen, ideeën en eventueel begeleiding in je keuze. Neem de tijd om goed na te denken, want echt waar: het is vervelend als je ergens zit en er dan achter komt dat het eigenlijk niet is wat je (altijd al) wilde doen.

Dus lieve mensen, als je je keuze nog moet maken (dit jaar, volgend jaar, of misschien wel over een paar jaar): misschien dat deze tips je een beetje helpen.

Liefs!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s