Tips voor het leren!

Lieve allemaal,

Hoe is het met jullie? Jemig, wat hen ik al een poos niet meer geblogd. Dat ben ik helemaal niet gewend van mezelf! Ik zit nu midden in de tentamenweek en dat is de reden dat ik de afgelopen week niet geblogd heb. Ik wilde me echt richten op school, dus dat heb ik dan ook gedaan. Ik heb nog 4 tentamens te gaan en dan zit deze lange week erop! Die tentamens, dat zijn eigenlijk vrijwel allemaal tentamens die je niet kunt voorbereiden, dus nu heb ik eindelijk eventjes tijd om weer te bloggen! Wat vind ik dat fijn zeg 🙂 . Afgelopen weekend kriebelden mijn handen gewoon, zo graag wilde ik weer bloggen. De concentratie was af en toe nog al ver te zoeken. Soms moet ik naar nog eventjes mijn plekje in vinden als het gaat om leren. Toch heb ik ondertussen al wel een aantal dingen geleerd die mij helpen, als het gaat om leren. En die tips wilde ik vandaag met jullie delen, misschien hebben jullie er wel wat aan!

large (3)

Een goede werkplek

Niets is voor mij vervelender tijdens het leren, dan een met troep bezaaide werkplek. Het liefst zit ik aan het bureau in ons ‘kantoortje’. Zo noemen we thuis een aangebouwde kamer aan ons huis. Het bestaat eigenlijk voor de helft uit raam, waardoor er heel veel licht naar binnen valt. Ik vind het ontzettend fijn dat er zoveel zonlicht naar binnen straalt, daar word ik altijd zo vrolijk van! Voor de rest staat er een lekker groot bureau, met daarop een computer, een printer en voor de rest hier en daar wat pennen, niet veel bijzonders. Er staat een blok met memoblaadjes, en voor de rest is het bureau leeg. Dat vind ik erg fijn. Wanneer je achter een met troep bezaaid bureau werkt, raak je snel afgeleid. Waar je ook gaat zitten: zorg dat je genoeg ruimte heb. Ik ga bewust niet op mijn kamer zitten als ik leer, daar word ik constant afgeleid. Daarnaast denk ik dat het handig is dat je al je benodigdheden erbij pakt, maar het overzichtelijk houdt. Zoals op bovenstaande afbeelding bijvoorbeeld! En dan kom ik meteen aan bij mijn volgende tip…

Leg je mobiel ver, ver, ver weg bij je vandaan

Deze tip zal je zeker niet onbekend in de oren klinken. “Leg je mobiel nou eens aan de kant” of “Stop dat ding weg”… Ik hoor het in ieder geval vaak genoeg, en ondanks dat ben ook ik zo iemand die het niet kan weerstaan om eventjes te kijken wanneer mijn mobiel oplicht. Hmm wat moet ik daar nou mee. Mijn mobiel op stil zetten heeft ook geen zin omdat hij een knipperende LED heeft. Omdat ik het soms wel heel erg handig vind om mijn mobiel te gebruiken tijdens het leren (dingen opzoeken op internet, filmpjes bekijken op youtube waarop de stof wordt uitgelegd etc.) kan ik er ook niet mee leven als ik mijn mobiel op een heel andere plek neerleg. Dit weekend vond ik echter uit wat het beste werkt voor mij. Ten eerste; ik zet mijn wifi uit en mijn mobiel op stil. Zo is er geen kans om door binnenkomende berichtjes afgeleid te worden. Ik leg mijn mobiel in een bakje neer, en zet dat achter me. Wel binnen handbereik, maar als ik mijn mobiel in een bakje leg ben ik mezelf er bewuster van als ik hem eruit haal, waardoor ik dat sneller niet doe. Het kan zijn dat dit voor jou helemaal niet werkt, dan zou ik het zeker aanraden om je mobiel ver weg van je neer te leggen!

large (2)

Alle benodigdheden bij de hand

Ben je net lekker aan het leren, mobiel aan de kant, concentratie op volle 100%… Het leren gaat supergoed, en als je bij de opdrachten aankomt en je pen erbij pakt.. Ho, wacht! Je pen? Het komt me zo ontzettend vaak voor dat ik net heerlijk aan het leren ben en op een gegeven moment spullen nodig heb die ik boven heb laten liggen. Zucht! Vervolgens loop ik dan naar boven om mijn spullen te pakken en ondertussen zie ik weer 10 andere dingen liggen die ook interessant zijn. Weg concentratie! Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Dit probleem is echter heel simpel op te lossen! Denk gewoon heel erg goed na wat je nodig hebt voordat je begint met leren. Je rekenmachine, je etui, eventueel een liniaal? Dan hoef je tijdens het leren niet te stoppen om je spullen te pakken, waardoor je nog steeds de volle concentratie hebt. 🙂

Ondertussen genoeg drinken

Wanneer ik aan het leren ben, staat er altijd een hele voorraad aan drinken naast me. Ik drink eigenlijk helemaal niet veel op een dag, maar tijdens het leren snak ik er om de een of andere reden naar. Het is sowieso al goed om genoeg te drinken op een dag maar ik denk dat het ook goed is om wat bij de hand te hebben bij het leren. Hetzelfde geld voor een kleine snack. Ik heb het niet over een uitgebreid 5-gangen diner, aangezien ik niet denk dat dat het leren nou echt stimuleert 😉 . Maar een paar druifjes, een lekker koekje, wat rozijntjes of bijvoorbeeld een appel tussendoor kan echt geen kwaad!

superthumb

Zorg dat je op tijd pauze neemt

Het is heel erg verleidelijk om na 1 bladzijde geleerd te hebben, je mobiel erbij te pakken en iets compleet anders te doen. Maar dat is niet wat ik hiermee bedoel! Jezelf belonen voor het leren is naar mijn idee een goede methode. Vooral als je er tegenop kijkt. Moet je een vak leren waarvoor je je niet echt interesseert? Spreek dan met jezelf af om bijvoorbeeld na anderhalf uur geleerd te hebben, eventjes een korte pauze te nemen. Probeer hierin niet op je mobiel te kijken! Het is bewezen dat het 20 minuten duurt om je concentratie terug te krijgen, als je op je mobiel hebt gekeken tijdens het leren. En echt; dat is veel tijd! Gisteren merkte ik dat ook heel erg aan mezelf, toen ik mijn berichten gecheckt had, kostte het me ontzettend veel moeite om weer goed aan het leren te komen. Aii… Wat je wel zou kunnen doen in zo’n pauze is eventjes je benen strekken! De hele dag stil zitten is voor niemand goed, dus waarom zou je niet eventjes een klein blokje om lopen? Gewoon eventjes een rondje wandelen, eventueel met je hond of zo! Ik vind het altijd superfijn om tussen het leren door eventjes een blokje om te gaan. Eventjes een frisse neus halen en daarna ben ik er weer helemaal klaar voor!

Muziek of geen muziek?

Tsjah of je nou wel of geen muziek op moet zetten tijdens het leren… Daarbij kan ik jullie eigenlijk niet echt een bepaalde richting in wijzen. Hierbij moet je eigenlijk gewoon doen wat voor jouzelf het beste is. Kun je je echt niet concentreren met muziek op, dan zou ik er ook niet aan beginnen. Muziek leidt af, dat is nou eenmaal zo. Ikzelf leer toch met muziek op. Ik kan echt niet goed leren in stilte, dan ga ik me ontzettend ergeren aan de stilte. Als ik muziek op zet dan doe ik dat wel echt zo, dat ik er niet door afgeleid word! En daar heb ik onderhand al helemaal mijn eigen manier in gevonden. Misschien heb je er wel wat aan! Ten eerste zet ik muziek op vanaf de computer. Niet vanaf mijn mobiel, want dat werkt bij mij dan wel weer afleidend! Ik zet een afspeellijst op van Spotify. Dat zorgt ervoor dat ik niet constant nieuwe muziek hoef op te zoeken. De afspeellijst zet ik dan op shuffle, dus dan hoef ik daar niet meer naar te kijken! En nu komt mijn mastertip van dit kopje: Zet muziek op die je niet kent! Klinkt in het begin stom en lastig, maar echt waar het werkt! Als ik bijvoorbeeld de top-50 opzet, ben ik binnen de kortste keren met de muziek aan het mee blèren, en dans ik leuk mee. En dat is nou net niet wat ik wilde! Zet ik onbekende muziek op, dan is er wel geluid in mijn omgeving, maar kan ik er geen bijdrage aan leveren… 😉 Maar hoe kom je nou aan onbekende maar toch leuke muziek? Spotify is echt een hele goede aanrader! Je kunt uit ontzettend veel leuke afspeellijsten kiezen. Als ik ga leren, kijk ik bij het kopje ‘Chill’. Daar zoek ik dan een leuke afspeellijst uit. Deze liedjes zijn lekker rustig, maar niet zo rustig dat je in slaap valt! Wil je spotify op je computer? Het is gewoon te downloaden via de site van spotify!

large (4)

Help, ik kan me thuis niet concentreren!

Net wanneer jij de concentratie goed te pakken hebt, begint je moeder met de stofzuiger rond te dansen, gaat de hond blaffen en begint je zusje over en over ‘dat ene irritante liedje’ op haar gitaar te spelen. Ik kan er over meepraten! Ik wist niet zo goed wat ik hier nou mee moest, op mijn kamer leren is voor mij ook geen optie omdat ik er constant afgeleid word. Zucht. Wat moet ik hier nou mee?! Ik wist het echt niet… Totdat een lieve lezeres van mijn blog, me de perfecte tip meegaf. “Is het niet wat om bijvoorbeeld in een café te leren?” Ik had er al eens eerder aan gedacht, maar ik wist niet of het werkte voor mij. Toch maar even uitproberen dan! Ik ging naar een van mijn favoriete plekjes toe in ons dorp, de DRU. Dat is een groot gebouw met daarin eigenlijk van alles en nog wat. Van de bieb, tot de muziekschool, tot een restaurant, tot een gezamenlijke ruimte. Voor iedereen wat wils. Ik bezocht het café/restaurant en bestelde een grote kop thee. Ik had mijn wiskunde boeken meegenomen, en mijn mobiel inclusief oortjes. Er is wifi, dus ik kon gerust Spotify opzetten. En guess what? Ik heb 2 uur lang heerlijk zitten leren en opdrachten zitten maken, zonder ook maar 1 moment afgeleid te zijn. Doordat ik in een andere omgeving zat had ik echt de volle motivatie en concentratie om aan de slag te gaan. Daarnaast was het er lekker warm, hing er een gemoedelijke sfeer. Wat heerlijk! Toen ik de DRU verliet om naar huis te gaan, voelde ik me voldaan. Dit ga ik zeker weten vaker doen! 🙂 Dus: Ontzettend bedankt voor deze tip!

En als laatste; Koffie!

Koffie is echt mijn reddingsmiddel als het om leren gaat. Vooral al ik ‘s avonds door wil werken. Dan zak ik altijd een beetje duf weg. Gelukkig hebben we zoiets als koffie, en dat doet mijn leerwereld altijd een beetje opbloeien. Mensen die het hiermee eens zijn? Haha! ‘s Ochtends vroeg is het trouwens ook heerlijk, zo’n bak koffie! Word je tenminste een beetje wakker 🙂 .

large (1)

En dat waren voor nu dan eigenlijk wel weer mijn tips voor het leren! Ik hoop heel erg dat jullie er wat aan hebben 🙂 . Zo ja, laat maar weten! Fijne avond nog!

Lots of love,

Lisa

4 thoughts on “Tips voor het leren!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s