Mijn tips tegen een winterdipje

Lieve allemaal,

Je kent het vast wel; snotterend, ingepakt met mutsen, sjaals en jassen, de koude witte sneeuwwereld instappen, om vervolgens met fiets en al aan de grond te kletteren omdat het superglad is, daarna met een chagrijnig hoofd en 3 nieuwe blauwe plekken de school in te stappen om ten slotte de rest van de dag door te brengen in kou en chagrijnigheid. Een winterdipje. We hebben er allemaal wel eens last van en er is niet aan te ontkomen. Ik houd ontzettend veel van de winter en ik kan niet wachten totdat de sneeuw alle huizen weer bedekt met een perfect wit laagje, maar ook ik stap zo af en toe met een chagrijnig hoofd de kou in. Het begint nu al wat kouder te worden, en ondanks het nog geen winter is heb ook ik al last van verkoudheid. Al dat gesnotter de hele dagen, statisch haar, hoofdpijn, kou, en het verlangen naar de warme zon… Elk jaar is het weer een klein beetje een drama, maar we kunnen er maar beter goed op voorbereid zijn!  Dus hier paar van mijn tips voor op de koude winterdagen, waarop je helemaal klaar bent met de winter… 😉

IMG_20141121_162140

Zorg dat je altijd (maar dan ook altijd) thee in huis hebt

Het kan aan mij liggen hoor, maar ik vind thee toch echt een must. In de zomer drink ik het eigenlijk vrij weinig, maar zodra het eerste blaadje van de bomen afvalt, zit ik aan de thee. Vooral in de winter is thee echt geweldig. Niet eens alleen omdat thee erg lekker is en er heel veel verschillende soorten smaakjes zijn, maar vooral omdat thee echt wonderen kan brengen. Vooral in de combinatie met honing. Ben je al twee weken lang verkouden en kom je er maar niet vanaf? No problem, zet een grote kop thee, en doe een lepel vloeibare honing erin. Drink dit ongeveer 2/3 keer per dag, en je bent zo van je keelpijn en gesnotter af. Daarnaast is het ook heerlijk om een kop thee te drinken voordat je de kou in moet. Als je weet dat je over een half uur op de fiets de vrieskou in moet, zet dan gewoon een kop thee voor jezelf. Als je dit dan naar binnen hebt gewerkt (hmm..) ben je klaar voor de zware fietstocht (ik ben een heldin in overdrijven). Als je dan op de fiets zit, heb je een heerlijk warm gevoel in je buikje! Geen gevoel is beter dan een warm gevoel in je buikje na het drinken van thee… Geen discussie :).

large (15) large (26)

Zorg voor een noodvoorraad van warme chocolademelk in je koelkast

Thee is geweldig en helpt ontzettend goed tegen bijvoorbeeld keelpijn, maar als de kersttijd aanbreekt, heb je echt warme chocolademelk nodig. Ook warme chocolademelk zorgt voor een heerlijk warm gevoel in je buik, maar het vult ook nog eens supergoed. Kom je dus net terug van een ijskoude kersttocht (of een andere activiteit die zich in de vrieskou plaatsvond), dan is warme chocolademelk echt een hemel. Je kunt warme chocolademelk nog beter maken, door er slagroom en marshmallows in te doen 🙂 . Oliebol erbij, en klaar!

Verbouw je kamer tot een groot lichtjesparadijs

Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar ik weet zeker dat mijn kamer dit jaar in een grote lichtjesvallei word omgetoverd. Het is heel simpel om te doen. Je hebt vast nog wel een aantal oude kerstboomlampjes in die ene grote doos op zolder liggen, en deze mag je (nadat je pap en mam lief hebt aangekeken) vast wel gebruiken om je kamer mee op te pimpen. Hang wat boven je bed, aan de muur, langs je bureau.. Kijk maar eens wat leuk uitkomt! Als je dan die grote megalamp in je kamer uitzet en de kerstverlichting aan, word je spontaan vrolijk! Tenminste.. Ik in ieder geval wel! Als ik dan eens een superchagrijnige bui heb, ga ik gewoon met een boek en een kop warme chocolademelk op mijn bed zitten, genieten van de kerstverlichting en van het boek. Ik zie het al helemaal voor me :). Oh en om het plaatje helemaal af te maken, is het misschien een idee om een aantal geurkaarsen aan te schaffen! Kies er een aantal met een warme geur, dit maakt alles perfect!

large (20) large (19)

Vergroot je collectie van lippenbalsem 

Ik krijg in de winter altijd heel schrale lippen. Dan ga ik langs mijn mond likken, veeg ik het weer af en vervolgens word het tien keer zo erg. Toevallig heb ik dit twee weken geleden nog gehad, en ben ik er pas net weer vanaf. Mijn redding in dit soort gevallen; lippenbalsem. Als ik hier een aantal keer per dag wat van op mijn lippen smeer, heb ik binnen no time geen schrale lippen meer. Dat is zo ontzettend fijn! Daarnaast worden je lippen ook nog eens ontzettend zacht hiervan. Wat ook goed werkt, zijn vaseline en uienzalf. Vooral uienzalf werkt erg verlichtend. Op het gebied van lippenbalsem, heb ik vaak die van Labello. Deze zijn in heel erg veel verschillende varianten en smaken/geuren verkrijgbaar, voor maar een paar euro!

Trek je oude films eens uit de kast

Is er iets beter dan het kijken van Disneyfilms op je bed, met kussens, dekentjes, sweaters, zachte sokken, warme chocolademelk met slagroom en marshmallows, een voorraad aan oliebollen en vrolijke kerstverlichting in je kamer? Nee, dat dacht ik toch! Ik ben ervan overtuigd dat je vast nog wel een aantal Disneyfilms van vroeger in je kast hebt liggen, en geloof me; hiermee kun je jezelf heel wat uren vermaken! Vooral als het buiten ontzettend koud is, je het ontzettend koud hebt en je een beetje ziekjes bent. Dit is de oplossing!

large (16) thumb

Plan een middagje voor jezelf

Zo af en toe is het heerlijk om eens wat tijd voor jezelf in te plannen. Een lekker bad nemen, of met een zak pepernoten of koekjes op de bank liggen.. Ik noem nu wel wat redelijk luie dingen op, maar je kunt je eigen tijd natuurlijk ook veel actiever inplannen. Bijvoorbeeld door eens een winterwandeling door het bos te maken en hierbij een aantal mooie foto’s te schieten. Je komt vast wel op ideeën! Ik denk in ieder geval wel dat het soms goed is om eens even wat tijd voor jezelf te maken. Contact met anderen is geweldig, maar je moet jezelf niet vergeten! Vooral als je een erg drukke periode hebt met veel activiteiten en veel stress. Als je weerstand dan ook niet helemaal in orde is, is dat al snel te veel. Het is dus belangrijk om ook goed voor jezelf te zoeken! Ikzelf vind het altijd fijn om een uurtje een boek te lezen in bad, en vervolgens iets actievers te doen. 🙂

Zorg ervoor dat je genoeg te doen hebt

In het vorige punt, vertelde ik dat het heerlijk is om zo af en toe even een time-out te nemen of een filmmiddagje voor jezelf te houden. Toch is het verstandig om dit niet elke dag te doen. Vooral rond de kersttijd, moet je je zo af en toe wel aan de rest van de mensheid te laten zien 😉 . Misschien kun je iets bakken rond het thema kerst? Kerstkoekjes, oliebollen.. Als je dit dan af hebt, kun je meteen langs een aantal familieleden gaan, om hier en daar wat koekjes of oliebollen aan je ze mee te geven of zoiets! Ook verschijnen er rond de kersttijd altijd ontzettend veel DIY’s op het gebied van kerst. Er zitten altijd hele leuke tussen (kerstkaartjes, figuurtjes voor in je kerstboom etc.), misschien zit er wel wat voor jou bij! Natuurlijk kun je ook een spelletjesmarathon plannen met je zusje, vader, neefje, oma, etc. Zorg er in ieder geval voor dat je niet de hele dagen lui op de bank ligt, en dat je je tijd goed benut en er het beste van maakt! Hup, het is maar een keer per jaar winter 🙂 .

large (25) large (21)

Eet voldoende fruit

Het klinkt heel cliché; Eet veel fruit, ga op tijd naar bed en dan kun je er de volgende dag weer helemaal tegenaan. Ik weet het, ik weet het. Ik heb er ook altijd een hekel aan als mensen dat tegen mij zeggen. Maar het heeft toch wel een kern van waarheid. Vooral dat fruit-gedeelte staat mij wel aan 😉 . Toch vind ik gewoon fruit eten altijd snel vervelen, dus deze winter zal ik sowieso een aantal keer een fruitsmoothie voor mezelf maken. Ik zal hier zeker nog een keer een artikel over schrijven, dus daar horen jullie nog wel wat over 🙂 . Maar wat ik probeer te zeggen is dus dat fruit eten in de winter helemaal niet zo erg is. Je kunt het ook nog eens op heel wat verschillende manieren eten. Zoals ik net als zei, door een fuitsmoothie te maken. Maar ook kun je bijvoorbeeld een fruitsalade maken. Wat je ook doet; zorg wel dat je een beetje een goede weerstand houd! Naast al die pepernoten en oliebollen genoeg vitamines binnenkrijgen, is toch echt een must 😉 .

Ga voldoende naar buiten

Geloof me, ik weet er alles van. Het is zó verleidelijk om in de winter lekker binnen te blijven. Wat moet je nou buiten, als je zo ongeveer in een ijspegel verandert als je ook maar eén voet buiten de deur zet. Toch is het wel goed voor je om in ieder geval 15 tot 30 minuten op een dag buiten te zijn. Eventjes een frisse neus halen, een klein wandelingetje maken met je hond (dat vind je hond vast ook geweldig! Joris is in ieder geval dol op sneeuw 😉 ) of een rondje fietsen door het dorp of door de stad. En daar is helemaal niks mis mee, dan zie je nog eens wat!

large (27) large (17)

Goede winterkleding is de beste voorbereiding

Wat moet je nou in de winter, zonder superwarme en comfortabele kleren? Niks dus! Rond de herfst verschijnt er in alle winkels al een uitgebreide wintercollectie, dus je kunt je goed op de vrieskou voorbereiden. Naast dat je echt een stapel met hele grote, warme en leuke sweaters nodig hebt, is het misschien ook wel handig om te zorgen voor een goede joggingbroek, warme zachte sokken (ik heb ongelofelijk zachte sokken van de Action, voor maar een paar euro!), en een complete sjaal/muts/wanten collectie! Ik heb een paar dagen geleden nog een supermooie muts van mijn oma gekregen die ze zelf gebreid heeft. Ik heb hem tot nu toe al heel vaak op de fiets nodig gehad, dus hij komt goed van pas! 🙂 Owh voor ik het vergeet; een goede winterjas is ook wel handig 🙂 . Naar school, draag ik trouwens ook heel vaak gewoon mijn comfortabele kleren. Als ik mezelf uit bed heb gesleept en ik wil gewoon in bed blijven liggen, dan trek ik gewoon simpelweg een sweater aan. Leuke broek eronder, klaar! Zo houd ik toch een beetje het bed gevoel, zelfs op school. Ik geef jullie dus echt het advies om je gewoon naar school te kleden zoals je je die dag voelt. Heb je geen zin en voel je niet helemaal fit? Ga dan gewoon voor een grote warme sweater,een comfortabele broek, heel zachte sokken, makkelijke schoenen en geen (of een heel dun laagje) make-up. En tadaa, outfit klaar! 🙂

large (18) large (23)

Vergeet niet te genieten

Ja het is winter, ja het is koud, ja je haar springt alle kanten op en ja je bent gewoon helemaal klaar met de winter. Okee ik begrijp je! Echt waar, want dat gevoel heb ik zelf vaan genoeg. Maar denk er wel aan dat je er maar gewoon het beste van moet maken. Knuffelen vanwege de kou met je vriendje of met je familie, kerstverlichting, heerlijke lekkernijen, warme chocolademelk en die heerlijke geur van een kerstboom in je huis.. Het is er ten slotte maar een keer per jaar! En zit het allemaal echt een keertje tegen? Zet dan gewoon een leuke playlist op Spotify op (ik raad een mood booster aan) en bedenk je dat het dan de volgende dag alleen maar beter kan gaan :). Don’t forget to smile, and make the best of it.

large (28) large (29)

En dat was dus een heel lang artikel, vol met mijn tips tegen een winterdipje. Jemig, wat had ik hier veel over te zeggen, hahah! Ondanks dat ik ontzettend veel van de winter houd, heb ik vaak genoeg een winterdipje dus ik kan hier zeker over meepraten! Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, en dat je er misschien nog een keertje aan denken als je weer eens in een winterdipje bent beland! Succes, ik hoop dat deze winter een beetje voor je meezit 🙂 .

Lots of love,

Lisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s