Mijn doelen voor dit schooljaar

Hii guys!

De zomervakantie is alweer bijna afgelopen, en ergens vind ik dat ook wel oke. Ik bedoel, als je weer naar school gaat zie je al je vriendinnen weer dagelijks en dan heb je weer wat regelmaat in je leven. Dan sta ik weer vroeg op en ga ik ook weer op een fatsoenlijke tijd naar bed. Eigenlijk is dat best fijn, om wat regelmaat in je leven te hebben. Want het lijkt zo saai; opstaan, ontbijten, naar school, naar huis, huiswerk maken, sporten (of iets anders) en dan kun je alweer bijna naar bed. Maar toch wen je wel weer snel aan dat schoolleven, na een lange vakantie! 🙂

Deze blogpost was eigenlijk niet gepland, maar het voelde alsof ik al eeuwen niet meer had geblogd en nu ik toch niks te doen heb ga ik meteen ook maar vooruit schrijven! Toen ik net de inleiding aan het schrijven was, bedacht ik me dat ik wel eens wat doelen kan gaan opstellen voor dit schooljaar! Vorig jaar deed ik namelijk niet echt mijn best, en dat was dan ook wel te zien aan mijn cijfers.. Dit jaar wil ik dus meteen een goede start maken en die vervolgens afmaken door mijn havo-examen te halen. Ik leer best makkelijk, maar als mijn interesse er niet is heb ik ook weinig zin om tijd in dat vak te steken. Soms heb ik gewoon een klein duwtje in mijn rug nodig, voordat ik doorheb dat ik me echt op iets moet focussen! Toch wil ik dit jaar wel slagen met het vakkenpakket dat ik nu heb, dus daar moet ik het dan maar mee doen. Dus hierbij ga ik maar eens een aantal punten bedenken waarop ik me dit jaar wil focussen, zodat ik dit jaar makkelijker doorkom dan afgelopen jaar! 🙂 Misschien heb je er nog wat aan! 😉

Plannen

Dit punt is denk ik voor mij meteen de belangrijkste. Ik houd ervan om te plannen, een agenda bij te houden en alles op te schrijven.. Maar als ik het plannen dan op school en op alle andere dingen (turnen, pianolessen, huiswerk…) moet toepassen, word het een grote chaos in mijn hoofd en laat ik alles maar op me afkomen.. Uhh ja… Daar moet ik van af! Dus dit jaar moet ik van mezelf aan de slag gaan met plannen, gewoon alles opschrijven en duidelijke afspraken maken met iedereen. Moet een stuk makkelijker zijn! Hoe ik dit precies ga aanpakken? Daar moet ik denk ik zelf nog een beetje achterkomen, maar ik denk dat ik vooral mijn agenda heel goed moet gaan bijhouden. Als ik dat op orde heb, kan ik duidelijke afspraken maken en kijken wat ik wel of niet kan en wanneer.. Ik heb namelijk al heel vaak gehad dat mensen mij voor bepaalde dingen vroegen en ik ja zei, en vervolgens 2 hele dagen achter elkaar helemaal bomvol had gepland terwijl ik dat ook had kunnen verdelen over een aantal dagen.. Heeeel handig Lisa… 😉

Me meer concentreren op de dingen die ik minder leuk vind

Scheikunde en Natuurkunde zijn niet echt mijn favoriete vakken.. Toch heb ik ze allebei in mijn vakkenpakket zitten (oepsie) en moet ik er maar mee zien te dealen. Het afgelopen jaar had ik daar echter niet erg veel zin in, en omdat ik er ook vrij weinig van snapte was de interesse in deze vakken weg. Toen stond ik voor scheikunde en natuurkunde een onvoldoende, en pas toen bedacht ik me dat ik daar toch echt meer mijn best voor moest doen. Ik ben gewoon overgegaan hoor, daar niet van! Maar toch moet ik juist in deze vakken wat meer tijd steken. Als ik namelijk goed snap waarover het gaat en wat ik moet doen, vind ik het helemaal niet erg om me er in te verdiepen. Dus dit jaar wil ik me vanaf het begin al gaan focussen op deze vakken, als ik dat doe komt het vast wel goed! Hoop ik.. 😉

Mijn doelen voor ogen houden

Dit jaar word een ontzettend druk jaar.. Naast dat ik in het examenjaar zit en daar al behoorlijk veel door aan mijn hoofd heb, doe ik ook twee dagen in de week aan turnen. Dat had ik eigenlijk altijd al, maar er komt nog meer bij. Vorig jaar had ik om de week pianoles, en dit jaar neem ik elke week pianoles. Daarnaast ga ik ook op zoek naar werk, dan kan ik wat bijverdienen! En ook dit jaar is er weer Isala Toneel (een erg groot ‘toneelstuk’, vanuit onze school) maar ik heb zo mijn twijfels of ik daar aan mee doe, of überhaupt aan mee mag doen! Ik denk het niet, ik denk dat het me dan te veel word. Ik moet me dus dit jaar gaan afvragen wat ik echt wil, keuzes maken. Isala Toneel is echt super, het is ontzettend gaaf om daar aan mee te doen! Maar toch denk ik dat ik dat er dit jaar niet bij kan hebben, dat is dan ook weer zo’n keuze. Ook moet ik gaan nadenken over wat ik wil gaan doen als ik mijn examen haal. Ik zou namelijk na havo, nog vwo kunnen doen.. Dat zou ik denk ik ook wel aankunnen, maar dan wel met een ander vakkenpakket! Dat word nog moeilijk, want wil ik geen vwo gaan doen, dan wil ik Pabo doen. Het is erg fijn dat ik dat allemaal al wel weet, maar er spelen een aantal problemen mee. Als ik dit jaar mijn havodiploma haal en geen vwo meer ga doen, ben ik 16 als ik van de middelbare school af ga. Dat komt omdat ik op de basisschool groep 3 heb overgeslagen. Mijn probleem is dus, dat ik heel erg graag in Nijmegen wil studeren. Ik weet niet precies waarom, ik houd gewoon heel erg van de stad Nijmegen. Er heerst een hele fijne sfeer, altijd als ik er ben voel ik me zo goed! Hahah! 🙂 Maarja, ik zie mezelf volgend jaar nog niet naar Nijmegen vertrekken… Dat is dus ook zo’n keuze die ik moet maken; wat wil ik precies hierna? Daar moet ik dus nog een poosje over nadenken! Maar wat ik bedoel met ‘Mijn doelen voor ogen houden’, is dat ik voor mezelf dit jaar keuzes moet gaan maken. Wat is er nou echt belangrijk op dit moment? En wat wil ik hierna, en hoe ga ik dat doen? Ik denk dat ik daar in de loop van dit jaar vanzelf wel achter kom! Dit is trouwens niet een doel voor alleen dit jaar, of alleen voor mij. Ik denk dat het ook belangrijk dat jij je doelen voor ogen houd, bedenk jezelf wat echt belangrijk is, en hoeveel tijd je daarin wilt steken. Bedenk wat je wilt, en hoe je dat gaat bereiken! Als je daarover hebt nagedacht, heb je voor jezelf wat duidelijkheid. Daarna kun je verder gaan denken en je plannen uitvoeren. Met duidelijkheid heb je een goede basis voor het waarmaken van je plannen! Maar dat is maar hoe ik er tegenaan kijk ;).

Keuzes maken

Ik noemde deze al even bij het vorige punt, maar toch is dit wel een belangrijke in mijn geval. Ik wil namelijk vaak te veel, en zeg te vaak ja terwijl ik daar eigenlijk niet eens tijd voor heb. Voor mezelf, denk ik dat ik iets beter moet gaan nadenken over wat ik wel of niet kan doen. En dat kan over iets heel groots gaan, zoals Isala Toneel maar ook over iets kleins, zoals afspreken met mijn vriendengroep. Isala Toneel is iets heel groots, daar zou ik elke week in ieder geval 2 dagen mee bezig zijn, een paar maanden lang. Dat vergt dus best wel veel tijd, en ondanks dat het echt super is om te doen, kan ik er beter dit jaar niet aan mee doen. Maar ik heb het niet alleen over keuzes maken op grote gebieden. Ik moet ook betere keuzes gaan maken in bijvoorbeeld het afspreken met vriendinnen. Soms spreek ik namelijk wel eens af dat we een avond samen gaan zitten, terwijl ik dat beter niet kan doen omdat ik nog 10.000 andere dingen moet doen! En dan kom ik weer op het plannen… Ik blijf bezig hahaha!

Ik denk dat dat wel de grootste punten zijn waar ik me dit jaar op wil gaan richten! Ik hoop dat jullie wat aan deze punten hebben, of ze zelfs zelf gaan toepassen! Laat maar weten of je er wat aan hebt, ik heb dankzij het schrijven van deze blogpost in ieder geval even goed nagedacht over het komende schooljaar, en ben er zo goed als klaar voor! Oh trouwens, ik zit er over te denken om iets te schrijven rondom het thema ‘Back to school’. Laat maar weten of je dat leuk zou vinden! 🙂

Biiiig hug, Lisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s