Stay positive

Hey!

Stay positive. Je hebt die woorden vast wel eens gehoord. En het is ook gewoon zo! Als je probeert het beste van alles te maken en zo veel mogelijk van alles probeert te genieten, ben je vast wel gelukkig. Positief zijn, is naar mijn idee een hele grote stap in de richting van geluk. Als je de hele dagen alleen maar negatief over alles (of over jezelf) denkt, zul je een stuk minder ver komen qua geluk. En ja, dat is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.

Een tijdje geleden kregen we te horen dat mijn opa ziek is, en niet meer beter gaat worden. Het zat er al een klein beetje aan te komen, maar zoiets verwacht je nooit. Op het moment dat je hoort dat iemand die dicht bij je staat niet meer heel lang te leven heeft, zal alles even ontzettend zuur zijn. Iedereen verwerkt dit soort dingen op zijn/haar eigen manier. De een zal zich helemaal in zichzelf opsluiten, en de ander al zijn/haar gevoelens meteen uiten. Ik weet niet echt precies waar ik bij hoor, maar ik kan je wel vertellen dat ik het niet meteen positief oppak. Toen we dat hoorden, kon ik eigenlijk alleen maar negatieve gedachtes naar boven halen. Het eerste wat ik deed, was naar mijn kamer gaan om te schrijven. Nou ben ik niet zo dat ik de hele dagen door schrijf, oh nee echt niet. Maar als ik echt heel erg boos of verdrietig ben, vind ik het toch wel fijn om het gewoon van me af te schrijven. Ik weet niet of iemand het herkent, maar ik was helemaal niet boos of verdrietig. Daarentegen, ik voelde juist helemaal niets. Ik heb me nog nooit zo leeg gevoeld.

Toen heb ik een aantal vriendinnen ingelicht. Zo vertelde ik het aan een hele goede vriendin, Lisa (ja ze heet ook Lisa hahah! Ik vertel binnenkort wel wat over mijn vriendinnen!). Lisa vertelde dat ze met me meeleefde, maar daarnaast zei ze dat ik wel hoop moest houden en positief moest blijven. Op dat moment dacht ik echt: “Jemig, hoe kan ik nou positief blijven! Dat is wel het laatste waar ik nu aan kan denken.” Maar na een aantal dagen besefte ik dat ze gewoon gelijk had. Ik kan wel de hele dagen negatief gaan doen, maar daar word alles echt niet beter van. Ik ben naar opa en oma gegaan, en heb veel met ze gepraat. Ik ben ontzettend blij, dat iedereen in mijn familie positief in deze situatie staat, want in dit soort gevallen heb je elkaar nodig. We hebben samen een bucket list gemaakt, met daarop alle dingen die opa nog wil doen voordat hij overlijd. Hij is ontzettend positief en blijft gewoon net zo vrolijk, als dat hij altijd is. Dat vind ik trouwens altijd zo knap. Als mensen te horen krijgen dat ze niet meer lang te leven zullen hebben, maar dan gewoon de draad weer oppakken en positief blijven, blijven lachen, open staan voor mensen..

Nu heb ik eigenlijk wel een beetje voor mezelf geleerd hoe ik met dit soort dingen om moet gaan. Naast positief blijven, werken deze dingen ook wel heel goed. Misschien heb je er wel wat aan. Is er iets aan de hand met iemand die dicht bij je staat, of om wie je veel geeft…

  • Geniet van alle momenten die je samen hebt. Je hoeft niet perse ergens heen te gaan, een goed gesprek kan ook heel fijn zijn!
  • Als diegene dat wil, maak dan samen een bucket list! Dit is een lijstje waarop je de dingen schrijft die je nog samen wil doen. Het doel is dan ook, om zoveel mogelijk van deze dingen ook daadwerkelijk te doen!
  • Maak veel foto’s! Uit ervaring kan ik zeggen, dat het ontzettend fijn is als herinnering. Als je zo’n foto van jullie samen later terug ziet, komen er vanzelf weer allerlei (hopelijk goede) herinneringen naar boven.
  • Schrijf alles op. Als je het fijn vind, kun je samen (of gewoon voor jezelf) een boekje maken waarin je beschrijft wat je samen gedaan hebt. Dit kun je dan gewoon telkens aanvullen. Dit hoeven geen lange verhalen te zijn, je kunt het ook gewoon in het kort opschrijven.
  • Probeer zo veel mogelijk contact te houden. Je hoeft natuurlijk niet ergens heen te gaan om het leuk te hebben. Vooral de kleine dingen zijn superleuk, iets wat je vroeger bijvoorbeeld samen deed. Bijvoorbeeld samen in de zon zitten en praten, of samen een taart bakken (om maar wat te noemen).

Dan waren dat mijn tips. Misschien heb je er ooit wel wat aan!

Wat ik jullie mee wil geven met dit bericht, is dat je zoveel mogelijk moet proberen te genieten van alles wat je doet, met iedereen. Ook gewoon in het dagelijks leven, het is zo ontzettend leuk om later terug te kijken naar al die leuke momenten die je hebt meegemaakt! Ik ben dan ook echt iemand die ontzettend veel van herinneringen houd. Het liefst sla ik elk moment ergens op, maar tegenwoordig komen we al een heel eind met foto’s, filmpjes of gewoon met zo veel mogelijk opschrijven! Geniet van elk moment!

Carpe Diem

Liefs Lisa.

Toen ik nog klein was, samen met opa.
Toen ik nog klein was, samen met opa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s